Cestování po Itálii vlakem

Vlaky v Itálii

Itálie je vhodnou destinací pro cestování vlakem. Dnes popíši proč a co a jak. Na začátek zmíním, že do Itálie se můžete na různá místa dostat snadno letecky, nebo autobusem. Autobusem za stokoruny po celý rok a například na sever do Benátek trvá cesta přes noc. Tedy se prospíte a jste na místě. Letecky je to kousek a též jsou často velmi akční letenky.

Proč cestovat po Itálii vlakem

Itálie má rychlovlaky od severu k jihu. Rychlost vlaků i přes 300km za hodinu. Rychlé cestování společně se slušným komfortem. V rychlovlaku si můžete dopřát jídlo a samozřejmě tradiční espresso, to by nebyla Itálie 🙂

Pokud se ale podíváte na mapu a tvar Itálie (je to taková nudle), tak se to přímo nabízí.

Od severu na jih, Itálie je skvělá na cestu vlakem
Od severu na jih, Itálie je skvělá na cestu vlakem

Můžete vyrazit od severu na jih, tedy dopravit se např. do Benátek. Z Benátek vyrazit třeba do Florencie, následně do Říma. Můžete k tomu přidat další místa, třeba Miláno, Bolognu, Neapol, Turín. To je jen na vás.

Vybrat si můžete z vlaků Italo a Trenitalia. Mezi menšími městy pak můžete cestovat tradičními vlaky. Co je důležité zmínit – můžete si koupit jízdenku například na trase Florencie – Udine, kdy z Florencie jedete rychlovlakem do Benátek a z Benátek následně standardním vlakem do Udine. Vše lze pořídit i online, případně na nádraží u automatů a okének.

Automaty akceptují platební karty a eura, jízdenka vám vypadne a jedete. Na internetu si ale můžete najít levnější časy a pořídit jízdu dopředu.

Samozřejmostí v rychlovlacích je přidělené sedadlo.

Pokud by jste chtěli procestovat Itálii a nechcete do Itálie letět, můžete jak jsem zmínil vyrazit autobusem buď do Benátek (Mestre). Mestre je asi 15 minut autobusem od Benátek. Rychlovlaky jezdí jak z Mestre, tka přímo z Benátek, ale je škoda Benátky alespoň neprojít. Pokud o to nestojíte, můžete ject autobusem do městečka Udine, které je ještě před Benátkami.

Následně můžete celou Itálii projezdit, za chvíli jste všude 🙂 Ono je rozdíl jestli máte průměrnou rychlost 300 nebo 110km/h 🙂 A ceny mi nepřišly moc vysoké, kor když zakoupíte jízdenky online.